Nyheter

2016 – 2015 – 2014

Februari 2016:  Någon hade stulit säckar med virke och verktyg

Vi  hade köpt nya golvbräder, dörrbräder och oljehärdad masonit till taket, och handverktyg för att fixa det akuta renoveringsbehovet. Materialet hade inhandlats vårvintern 2015 och fått transport till Bruksvallarna, varifrån det skulle ha fått skotertransport upp på fjället till Långbrottstugan. Men tyvärr blev grejerna kvar i byn, stående på en bakgård lutade mot ett uthus hela våren, sommaren och hösten. När vintern kom försvann säckarna. Ingen vet när och hur. Vi vet bara att när vi, i februari 2016, kom för att hämta grejerna för att med skidor och pulka dra upp grejerna på fjället så fick vi en snödriva utpekad: – Där inunder finns grejerna, fick vi höra.  Vi grävde och grävde. Men så var det inte – grejerna hade fått fötter – de var stulna. 

Utan virke och verktyg skidade vi upp till stugan – tur och retur från Valles.  Där tvingades vi återigen konstaterar att stugan fortsätter att förfalla: återigen har det yrt in snö. Taket är dåligt. Golvbräder saknas, osv.

Februari 2015: Vandalism och stölder

I början av februari 2015 tog vi en tur upp till Långbrottstugan för att fixa lite. Vi hade med oss handverktyg, och en lånad skruvdragare, för att bla kunna montera gångjärn på nya dörren. Vi skulle också göra en uppmätning och testa järnkaminerna.  När vi närmade oss stugan blev vi mycket förvånade. Den nya dörren som vi spikade ihop och hängde dit förra vintern var försvunnen – stulen.

Långbrottstugan på avstånd:

IMG_1570

Lite närmare:

stugan

Dörrposten,  men utan dörr:

dörröppning

Förstugan. Återigen har det snöat in.

IMG_1582

Interiör. Östra rummet sett från förstugan. Lite snö har yrt in. Och en ny överraskning: De två rustika bord som stod i rummen är borta, liksom lite bräder och annat som skulle användas i den fortsatta renoveringen.

IMG_1583

Västra rummet (ett rustikt bord är borta)

IMG_1590

Järnkaminerna. Vi tog med oss lite finspäntad ved för att testa hur järnkaminerna skulle fungera. Det visade sig vara mycket bra drag i båda kaminerna.

Järnkamin

Samma järnkamin:

IMG_1594

Kaminen i västra rummet: Även den funkar bra.

IMG_1597

Förstugan, sedd från västra rummet. Vi skulle ha fixat med nya golvbräder, men det får bli vid ett senare tillfälle.

IMG_1592

Tillfällig paus i renoveringen:

IMG_1602

Vi lämnar stugan innan det skymmer.

DÖRREN

Stugan vid fjällets fot.

vid fjällets fot

/vännerna

Fredag den 14 mars 2014: Öppen stuga

Nya dörren kom på plats i februari 2014. Någon månad senare skruvade några av vännerna fast den här skylten på dörren, för att tydligt markera att Långbrottstugan är en stuga öppen för alla!

.skylt

Vännerna

till HEM

./.